INTERIEUR BASISSCHOLEN

“Elk school heeft zijn eigen concept en eigen identiteit!”

Voor Borgesius Stichting hebben wij de restyling georganiseerd en ontwerpen gemaakt van het interieur van al hun 15 basisscholen. Elke school heeft een eigen identiteit waaraan wij een concept hebben bedacht en uitgewerkt. De basis is voor elke school hetzelfde maar we hebben ervoor gezorgd dat het thema per school uniek is van elkaar. Zo staat bij elke school de veiligheid van het kind voorop en is er goed nagedacht over een praktische indeling. De materialen zijn makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Daarom is er gekozen om in elke school houtlook pvc vloeren te leggen, dit heeft een warme en huiselijke uitstraling maar het product is ook hygiënisch en onderhoudsvrij. De pvc heeft een dikke toplaag waardoor de slijtage van de vloer sterk is verminderd en de vloer jarenlang mee kan. Dit is ook nog eens duurzaam. De vloer kan met veel schoonmaakmiddelen gereinigd worden en zelfs verf of klei is te verwijderen. Leraren hoeven dus niet bang te zijn als er een pot verf op de grond valt en kunnen zich focussen op de kinderen in plaats van op het interieur.

WAT

Ontwerp basisscholen

WAAR

Gemeente Rucphen/Halderberge/Moerdijk

WANNEER

2020

Basisschool Sint Martinus in Rucphen heeft recent een kleurrijke update gekregen. Het kleuradvies voor deze school was 100 tinten blauw. Leerlingen hebben tijdens de verbouwing ook opdrachten gekregen over de verschillende kleuren en tinten. De gevels van de school zijn geschilderd in verschillende frisse kleuren blauw en ook het interieur sluit hierop aan. Leerlingen komen binnen op de blauwe loper en kunnen plaatsnemen in verschillende zithoeken. Ook tijdens de schoollessen wordt er niet meer gebruikt gemaakt van een standaard schoolbank maar van verschillende zitelementen zoals een ergonomische bal, een kruk of zelfs staand. Hierdoor wordt het kind gestimuleerd om te blijven bewegen en kan het lichaam zich goed ontwikkelen.
Daarnaast heeft de directie van het kantoor zicht over heel de school, de directeur ziet wie er binnenkomt in de school via de voordeur en achterdeur en heeft zicht over het schoolplein.

In Zegge bij Basisschool Mariadonk is natuur en bos het thema. De leerlingen ontwikkelen zich als de jaarringen van een boomstam. Verswijver Interieurconcepten heeft voor deze school ook het concept voor het logo en de huisstijl ontwikkeld. Het kleuradvies bestaat uit oranje, groen en bruin en deze kleuren komen overal terug in het interieur, exterieur, huisstijl en gymtassen. In de school zijn verschillende fotowanden terug te vinden waarom speelse tekeningen te zien zijn van bomen en bossen.

Het centrale punt van deze basisschool is de aula waar studenten van alle jaren bij elkaar komen om te bladeren in de verschillende encyclopedieën en leesboeken en te overleggen over groepsopdrachten. Deze school is niet meer ingedeeld in verschillende groepsjaren maar juist op de ontwikkeling van de student. Zo kunnen de kinderen van verschillende leeftijden van elkaar leren en zich verder ontwikkelen op hun eigen tempo. Het openleercentrum is daarom ook een goede plaats om ideeën uit te wisselen in het centrale hart van de school.

Het thema is tot in detail uitgewerkt. De basis van de school bestaat nog steeds uit onderhoudsvrije materialen, maar het leren wordt leuker doordat alles met elkaar klopt. De leeshoek heeft krukjes in het uiterlijk van een boomstam, de tafels hebben een uitstraling van grof hout en zelfs het schoolplein is ingericht als een echt natuurlijk bos waar kinderen kunnen spelen, klimmen en zoeken naar verschillende paddenstoelen en planten. De kinderen kunnen zich dus in het interieur goed ontwikkelen en nieuwe dingen ontdekken.