HET SUIKERLAB

In Bergen op Zoom staat dit prachtige pand met een rijke geschiedenis. Voorheen was dit Het Suikerlab van West-Brabant waar suikerbieten werden opgeslagen en onderzocht. In dit gebouw zijn tot op heden laboratoria en klimaatkassen te vinden. Verswijver Interieurconcepten is gevraagd door de Gemeente Bergen op Zoom om het totaalconcept van dit pand opnieuw te ontwikkelen en uit te voeren.

De oude details zijn bewaard gebleven en door het interieur worden deze juist geaccentueerd.
Wij verzorgden het totaalconcept van het interieur en exterieur van het pand. Daarnaast is de basis van dit concept volledig milieubewust, duurzaam en bio-based, alle onderdelen zijn goed voor het milieu en/of recyclebaar. Denk hierbij aan de gekozen materialen voor het interieur en exterieur, maar ook aan een warmtepomp, zonnepanelen en andere duurzame oplossingen.

WAT

Totaalconcept duurzaam kantoorpand

WAAR

Bergen op Zoom

WANNEER

2020

In de grote aula op de eerste verdieping is de originele inrichting van het pand gerestaureerd. De prachtige open ruimte met daklicht en een doorkijk naar de begane grond is behouden gebleven. Door een bio-based kurkvloer toe te passen in deze kantine wordt de akoestiek gereduceerd. Wij hebben namelijk diverse metingen uitgevoerd met betrekking tot de akoestiek en deze was zelfs nog slechter dan in een kerk (!). De kantine wordt gebruikt als lunchruimte, ontvangstruimte, ruimte voor bijeenkomsten en flexibele werkruimte. Voor al deze functies is een goede akoestiek erg belangrijk om fijn en rustig te kunnen werken of overleggen. In de kurkvloer zijn 2 vakverdelingen toegepast in en mos kleurig tapijt met een extra geluiddempende functie, deze vakverdelingen zijn ingericht als flexibele werkplekken.

Ook de junglewand bij de roestkleurige keuken helpt mee in de akoestiek en is daarnaast gezond en luchtzuiverend. Deze junglewand is gemaakt van echte planten en wordt regelmatig bijgevuld door het watersysteem. De planten groeien goed onder het daklicht waardoor het momenteel al voller is dan op de foto’s.

De keuken met bar is voorzien van voldoende opbergruimte en er is een mogelijkheid om extra horeca-apparatuur te plaatsen voor grote feesten en bijeenkomsten.

Het interieur van het gehele pand heeft een fris laagje verf gekregen met een speciale luchtzuiverende muurverf. De zwarte kabelgoten zijn voorzien van verstelbare spots waardoor er voldoende verlichting is in de ruimte, ook het internet en de muziekinstallatie zijn in deze kabelgoten verwerkt. De led-strips op de zijwanden kunnen in elke gewenste kleur worden ingesteld en makkelijk worden gedimd.

Van een oud laboratorium heeft Verswijver Interieurconcepten een unieke vergaderruimte gemaakt. Zo kunnen zowel interne als externe huurders de sfeer van het pand proeven en vergaderen in een origineel interieur. De oude wastafels zijn bewaard gebleven en de accessoires van een lab ruimte zijn blijven staan. Zo vindt men nog een lab-jas, oude maatbekers, reageerbuisjes en een microscoop. De krijtverf wand kan worden gebruikt om formules op te schrijven tijdens de vergadering. De knal blauwe vloer maakt het concept af, maar er is wel rekening gehouden met de akoestiek in de ruimte. Waardoor we voor recyclebaar tapijt hebben gekozen in plaats van een antistatische vinyl vloer zoals deze in de steriele ruimtes zijn toegepast.