BOURGONDISCH KASTEEL

“Een droom die uitkomt!”

Bekijk hier het landhuis op KRO NCRV!

 

Deze familie kocht een aantal jaren geleden een kleine vrijstaande bungalow met een grote natuurlijke tuin in de Nederlandse grensstreek met België. Nadat zij er een tijdje in hebben gewoond en de fijnste plekjes van het huis hadden ontdekt, zijn zij samen met de interieurontwerpers rond de tekentafel gegaan. Hieruit zijn verschillende interieurontwerpen en exterieurontwerpen gemaakt en verschillende kleurencombinaties opgesteld. De familie wenste een landelijke bourgondische uitstraling, een stijl die destijds in Nederland nog niet veel voorkwam. Het is een combinatie tussen de Belgische en Oostenrijkse stijl met het gebruik van natuurlijke materialen. Er is zelfs nog een oude molen te herkennen in de ontwerpen door de ronde toren in het midden van de woning.

De verschillende voorstellen zijn naar de gemeente gestuurd maar werden keer op keer afgewezen door Welstand. Samen met de familie en constructeur zijn wij meerdere malen bij de gemeente langs geweest om te overleggen. De stijl was voor de gemeente nog zo nieuw dat ze nog niet helemaal wisten hoe ze ermee om moesten gaan. Na maar liefst 30 (!) bezoeken bij de gemeente en verschillende architecten binnen Welstand is er na een paar jaar eindelijk een besluit genomen om deze stijl door te zetten en een nieuwe trend te maken in Nederland.

WAT

Bourgondisch landhuis

WAAR

Hoogerheide

WANNEER

2010

De verbouwing van de bungalow is vervolgens geheel begeleid door Verswijver Interieurconcepten. Verschillende bedrijven uit de omgeving in zowel Nederland als België zijn gevraagd mee te helpen aan dit unieke concept. De woning staat ver achterin op het erf, in verband met de rooilijn was het ook niet mogelijk deze verder naar voren te brengen. Maar dit past ook bij deze woning, de lange oprijlaan brengt de gasten langs de grote natuurlijke vijver met steiger naar de automatische garagedeuren. De gevel van de toren is wit gestuct en heeft een rieten dak, de garage en het poolhouse zijn voorzien van een pannendak en hebben een gevelbekleding van Afrormosia potdeksels. Dit is een Afrikaanse teak houtsoort die na een aantal maanden vergrijsd door de regen, wind en zon, maar zijn stevigheid niet verliest. Aan de achterzijde van de woning is het zwembad gelegen, deze ligt dicht bij het poolhouse.

Bij binnenkomst ziet men gelijk dat de stijl van de buitenzijde ook in de inrichting is doorgetrokken. De Belgische hardstenen tegelvloer ligt over de gehele begane grond en heeft de eigenschap dat het gaat glanzen in de looppaden. Dit geeft een extra natuurlijke uitstraling. De wanden zijn geschilderd met een kalkverf, hierdoor krijg je een matte uitstraling met een wolken-effect. De eikenhouten balken van de constructie zijn overal nog in het zicht gelaten.

Ook de keuken heeft unieke eigenschappen. Het grote kookeiland heeft een trog waar vroeger de koeien uit dronken, deze heeft de klant in Frankrijk bij een boer gevonden. De eikenhouten keukendeurtjes verkleuren door het daglicht en de vetten van onze handen, hierdoor wordt het nog landelijker. Deze stijl is alleen geschikt voor mensen die zich ervan bewust zijn dat materialen verkleuren en juist mooier worden met de tijd. In de ruimte staat een grote eikenhouten kast waar de grote dubbele koelkast en dubbele vriezers zijn verwerkt, dit is onze creatie van de Amerikaanse koelkast in een boerse stijl. De kookwand beschikt over een groot vrijstaand fornuis, een ingebouwde frituurpan, een ingebouwde koffiemachine en een inbouwoven.

De living is gesitueerd in de ronde toren van de woning waardoor het centraal gelegen ligt in de woning en zicht heeft over de hele tuin rondom. De knusse woonkamer heeft een hoog plafond en een vide met een eikenhouten plafond. De houthaard verwarmt de ruimte en maakt het sfeervol. In de eetkamer staat een grote boekenkast en een grote vierkante tafel voor alle gasten. Ook hier zijn antieke details terug te vinden, zo zijn er Chinese deuren gehangen tussen de eetkamer en keuken en is de salontafel ook gemaakt van een oude deur. Ook hier is met organische kalkverf op de wanden geschilderd, dit werd vroeger vaak toegepast in kastelen om vocht en schimmel tegen te gaan.

Op de verdieping zijn alle slaapkamers te vinden in dezelfde plattelandse stijl als de rest van de woning, hierdoor wordt het een rustig geheel. Zelfs in de nok van het torentje is een royale slaapkamer te vinden. Hier is ook duidelijk de constructie van het ronde dak te zien, deze constructie is ter plaatse met de hand afgemeten en opgebouwd.

Er is in de woning een royale master bedroom aanwezig met een eigen inloopkast. Door de hoogte van het dak en de schuine wanden is de slaapkamer ruim en sfeervol. De eikenhouten kledingkasten zijn ingebouwd in de wanden zodat alle ruimtes optimaal worden benut. Kleding voor de volgende dag kunnen worden klaargelegd op het antieken bed. Ook kan men gemakkelijk een broek of schoenen aantrekken door de ingebouwde zitbank voor het raam.

De badkamer is gemaakt van Marokkaans tadelakt, de klant heeft samen met de stucadoor een cursus gevolgd om dit materiaal te kunnen verwerken. Het heeft namelijk een andere wijze dan standaard stucwerk. Daarnaast is het ook gelijk waterdicht. Het bad is geplaatst onder het schuine dak in het dakkapel en door de dubbele op maat gemaakte wastafel met 2 waskommen loopt men elkaar nooit in de weg.

Het poolhouse heeft een gezellige inrichting met eigen houthaard, zodat er zowel zomers als in de winter plezier van deze ruimte is. Onder het poolhouse is een grote kelder te vinden. In de kelder van de woning is de privé sauna te vinden met een aparte doucheruimte en toilet en de gekoelde wijnkelder waar alle wijnen op jaartal zijn gesorteerd. De kelder heeft een eigen binnenplaats waardoor er veel daglicht binnenkomt maar ook de privacy ten op zichtte van de rest van de woning wordt gewaarborgd.

Het hele huis is voorzien van een uitgebreid domotica systeem. Hierdoor kan alles op afstand bediend worden en zijn er verschillende scenes ingesteld. Als men film gaat kijken gaat de muziekinstallatie aan, de gordijnen automatisch dicht en wordt de verlichting gedimd. Ook bij het verlaten van de woning wordt het alarm ingesteld en alle lichten automatisch uitgeschakeld zodat er niet onnodig stroom wordt verbruikt. Een domotica systeem is niet alleen handig maar ook duurzaam.

 

Fotografie: Jaro van Meerten